Scholen signaleren toename van problemen bij leerlingen
Nederlandse scholen zien een zorgwekkende toename van problemen bij scholieren als gevolg van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal meldingen bijna verdubbeld is ten opzichte van 2017.
Onder alle vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is het percentage jongeren dat aangeeft slachtoffer te zijn van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag het hoogst. 4 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk 2 procent en 12 procent.
Dit is bijna een verdubbeling te opzichte van 2017.
Ruim de helft van de meisjes (54 procent) en een kwart van de jongens (23 procent) hebben te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding: van ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. In 2017 was dit respectievelijk 48 procent en 18 procent. Na fysieke seksuele grensoverschrijding komt in 2023 verbale seksuele grensoverschrijding met 49 procent van de meisjes en 14 procent van de jongens die hier ooit last van heeft gehad, het meeste voor. Het gaat dan om vervelende seksuele opmerkingen
In het schooljaar 2023-2024 registreerde de Inspectie van het Onderwijs 2317 nieuwe gevallen van psychisch, fysiek of seksueel geweld, een stijging van 165 vergeleken met het jaar ervoor.
Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie meisjes (66%) en drie op de tien jongens (29%) van 13 tot en met 24 jaar in 2023 weleens slachtoffer zijn geweest van een vorm van seksuele grensoverschrijding.
De toename van seksueel grensoverschrijdend gedrag vraagt om dringende actie. Scholen worstelen met de onzichtbaarheid van deze problemen, vooral online, waar pesten en misbruik 24 uur per dag doorgaan.
Ouders, docenten en hulpverleners spelen een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van deze problemen. Trainingen en workshops over onderwerpen zoals seksuele ontwikkeling, de invloed van social media en het herkennen van uitbuiting en mensenhandel zijn essentieel om de veiligheid en het welzijn van scholieren te waarborgen.
De urgentie om deze problemen aan te pakken kan niet genoeg benadrukt worden. Het is van groot belang dat scholen, ouders en professionals samenwerken om een veilige omgeving voor alle scholieren te creëren.
Bronnen: NOS.nl, Nederlands Jeugdinstituut, VO-raad.nl, Rutgers, SOA Aids Nederland